W ramach pierwszej edycji Targu Rybnego w Międzyzdrojach odbył się II etap ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”. W rywalizacji wzięło udział sześć Kół Gospodyń Wiejskich z województwa zachodniopomorskiego: Koło Gospodyń Wiejskich „Wołkowianki”, Koło Gospodyń Wiejskich „Fregata” z Międzywodzia, Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich Strumienno, Koło Gospodyń Wiejskich „Siemczynianki”, Koło Gospodyń Wiejskich w Starym Przybysławiu oraz Nadmorskie Koło Gospodyń Wiejskich w Rusinowie.
Jury konkursowe przyznało trzy miejsca:
-
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Siemczynianki” za potrawę „Siemczyńskie smaki natury”,
-
II miejsce – Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich Strumienno za „Kartacze z przepisu babci Marysi z okrasą i surówką”,
-
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Fregata” z Międzywodzia za danie „Trzy śledzie w barszczu”.
Oprócz kulinarnej rywalizacji, wydarzenie wzbogaciły liczne atrakcje towarzyszące. Nadleśnictwo Międzyzdroje przygotowało stoisko edukacyjne, Lokalna Organizacja Turystyczna Wyspy Wolin oraz Stowarzyszenie Centrum Słowian i Wikingów prowadziły warsztaty garncarskie i plecionkarskie, animacje oraz stoisko z produktami regionalnymi. Firma Mohort zaprezentowała pokaz rzemiosła rybackiego z okresu międzywojennego, a Międzynarodowy Dom Kultury odpowiadał za zabezpieczenie logistyczne. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Szczecinie zorganizował konkurs „Bitwa Regionów”.
Oprawę muzyczną zapewniły zespoły „Bryza” i „Zemsta Królowej Anny”, natomiast o kulinarne smaki zadbali lokalni wystawcy: Manufaktura na Trygława, Smażalnia Pod Strzechą, Ryby Wędzone u Grubego, Ryby z Wyspy Wolin oraz Serowarnia „Pod Siódemką” z Golczewa.
Patronat medialny nad wydarzeniem objęło Polskie Radio Szczecin, które prowadziło audycje na żywo.
Pierwszy Targ Rybny w Międzyzdrojach połączony z konkursem „Bitwa Regionów” okazał się wydarzeniem pełnym smaku, tradycji i atrakcji, które zgromadziło wielu mieszkańców i turystów.