Śledź po Międzyzdrojsku 2015
„Śledź w morskiej pianie”
Lokalne i regionalne produkty i potrawy cieszą się coraz większym uznaniem i zainteresowaniem konsumentów, co przyczynia się do wzmocnienia poczucia tożsamości regionalnej oraz rozwoju i promocji danego miejsca. Różnorodna gama smaków i potraw tworzą jedyny, niepowtarzalny region kulinarny - Pomorza Zachodniego.
Międzyzdroje tworzą swoją gamę produktów i potraw regionalnych, przygotowanych przez gestorów branży kulinarnej działających na tym terenie. Tradycją organizowanego corocznie we wrześniu „Pikniku Rodzinnego” w Międzyzdrojach jest konkurs kulinarny pt. „Śledź po Międzyzdrojsku”. W roku ubiegłym II edycję konkursu wygrała potrawa o nazwie „Śledź w morskiej pianie”, przygotowana przez Hotel „Vestina” pod kierownictwem szefa kuchni Artura Rębka.
Potrawa to marynowany śledź podany z dwoma rodzajami sosu kawiorowego, którego recepturę prezentujemy:
- 1 kg śledzia solonego
- 0,5 kg cebuli
- 0,1 kg żurawiny suszonej
- sok z dwóch cytryn
- liść laurowy, ziele angielskie, cukier, pieprz czarny,
- olej
- musztarda stołowa
Śledzia wymoczyć, cebulkę pokrojoną w piórka zeszklić na oleju, dodać pozostałe składniki i wystudzić. Filety śledziowe posmarować musztardą i zalać marynatą, śledzia pozostawić w lodówce na 4 doby.
Sos kawiorowy :
- 0,2 kg cebuli
- 7 ząbków czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 8 łyżek majonezu
- 120 ml. śmietany 36 %
- 0,05 kawior czarny
- 0,05 kawior czerwony
- sól, pieprz czarny
Cebulkę, czosnek, natkę pietruszki drobno posiekać, dodać majonez i śmietankę, a następnie doprawić solą i pieprzem. Sos podzielić na dwie części, do jednej dodać kawior czarny, a do drugiej kawior czerwony.
Śledzika podajemy na grillowanych warzywach.
Życzymy smacznego !!!