Śledź po Międzyzdrojsku 2014
„Śledzik dla Głodowoja” wg przepisu Agaty Maciejewskiej, laureatki konkursu na „Śledzia po międzyzdrojsku” w 2014 roku:
- filety śledziowe – 5- 6 sztuk
- zalewa octowa ( 1/2 szklanka octu na 2 szklanki wody, łyżka cukru, liść laurowy, ziele angielskie )
- garść rodzynek sułtańskich
- szklanka białego wytrawnego wina
- dżem agrestowy
- cebula
- przecier pomidorowy
- olej
- świeży rozmaryn i koper
- sól i pieprz do smaku
- wymoczone wcześniej filety śledziowe marynujemy ok. 2 – 3 godz. w tradycyjnej zalewie octowej,
- rodzynki moczymy w białym winie,
- śledzie kroimy na mniejsze porcje i zawijamy w koreczek z rodzynkami
- przygotowujemy marynatę: wino z namoczonych rodzynek, dżem agrestowy z rozmarynem, pokrojoną w kostkę cebulę, przecier pomidorowy, nasiona kopru, odrobinę oleju, sól, pieprz do smaku,
- koreczki umieszczamy w marynacie, i wstawiamy przynajmniej na dobę do lodówki.
Smacznego!!!