Śledź po Międzyzdrojsku 2016
- 500 g śledzia solonego
- 300 g cebuli białej
- 400 g pomidorów
- 120 g pomidorów z puszki krojonych
- 40 g miodu rzepakowego
- goździki 4 -6 szt.
- gorczyca ziarno
- pieprz czarny mielony
- sól, cukier
Śledzia wymoczyć, cebulę i pomidora obranego ze skóry pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Dodać do cebuli pomidory z puszki, miód, goździki, gorczycę, pieprz, sól i cukier do smaku.
- 0,05 l czerwonego wina wytrawnego
- 0,05 l octu winnego
- 0,05 l wody
- 1 łyżka cukru
- 5 ziaren jałowca i ziela angielskiego
- liść laurowy
- 100 g śliwek węgierek
Z pozostałych składników zrobić zalewę winno – octową, doprawić do smaku i zalać śliwki. Odstawić na 3 dni do lodówki. Zielona pietruszka i koperek do dekoracji. Oliwa rzepakowa do skropienia.