IV Piknik Rodzinny w ramach obchodów „70–lecia Międzyzdrojów”
25 sie 2017
Organizatorzy:
Urząd Miejski w Międzyzdrojach
Międzynarodowy Dom Kultury
Przed nami kolejna odsłona obchodów 70-lecia powojennych Międzyzdrojów. IV Piknik Rodzinny to cyklicznie organizowana, plenerowa impreza rodzinna, skierowana do mieszkańców i turystów odwiedzających nasze miasto.
Zapraszamy wszystkich Państwa w dniu 09 września od godz. 13:00 do amfiteatru. W programie pikniku nie zabraknie atrakcji dla dzieci, prezentacji lokalnych stowarzyszeń i występów na scenie. Warsztaty kulinarne poprowadzi Marieta Marecka, prowadząca autorski program kuchni+ pt. "ABC GOTOWANIA”. Podczas pikniku o godz. 17:00 planowany jest koncert muzyczny zespołu „ Modesta Pastiche”, regularnie występującego w programie „Jaka To Melodia”. Dodatkowym wydarzeniem jest organizowany konkurs kulinarny pn. „Śledź po Międzyzdrojsku”.
Zapraszamy i zachęcamy wszystkich do zaprezentowania swojej oferty i czynnego udziału w naszym wspólnym wydarzeniu. Może chcielibyście Państwo przedstawić swoją działalność lub wyeksponować swoje autorskie prace? Może są wśród Was osoby uzdolnione i pełne pasji, które chętnie wezmą udział w konkursie kulinarnym na „Śledzia po międzyzdrojsku”? Chętnych do udziału w konkursie kulinarnym zapraszamy do zapoznania się z regulaminem konkursu, dostępnym również na stronie internetowej www.miedzyzdroje.pl , w zakładce: strefa turysty/ wydarzenia / opis imprez cyklicznych/piknik rodzinny.
W roku ubiegłym III edycję konkursu wygrała potrawa o nazwie „Śledź po Międzyzdrojsku 2016”, przygotowana przez Hotel „Aurora” pod kierownictwem Łukasza Sokóła.
Potrawa to śledź a’lamatijas z pomidorami i marynowaną śliwką w czerwonym winie, którego recepturę prezentujemy:
Śledź po Międzyzdrojsku 2016
- 500 g śledzia solonego
- 300 g cebuli białej
- 400 g pomidorów
- 120 g pomidorów z puszki krojonych
- 40 g miodu rzepakowego
- goździki 4 -6 szt.
- gorczyca ziarno
- pieprz czarny mielony
- sól, cukier
Śledzia wymoczyć, cebulę i pomidora obranego ze skóry pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Dodać do cebuli pomidory z puszki, miód, goździki, gorczycę, pieprz, sól i cukier do smaku.
- 0,05 l czerwonego wina wytrawnego
- 0,05 l octu winnego
- 0,05 l wody
- 1 łyżka cukru
- 5 ziaren jałowca i ziela angielskiego
- liść laurowy
- 100 g śliwek węgierek
Z pozostałych składników zrobić zalewę winno – octową, doprawić do smaku i zalać śliwki. Odstawić na 3 dni do lodówki. Zielona pietruszka i koperek do dekoracji. Oliwa rzepakowa do skropienia.
Zapraszamy i zachęcamy do aktywnego uczestnictwa w IV Pikniku Rodzinnym!
Anetta Czyżak
Kierownik Referatu Promocji i Współpracy z Zagranicą